کارنه تیر چیست و چگونه پر میشود
کارنه تیر یکی از اسنادی است که در امور گمرکی و ترانزیت بین المللی کالا مورد استفاده قرار میگیرد.
کارنه تیر در چارچوب کنوانسیون تیر(TIR) در کشور مبدا صادر میشود.
پس از صدور کارنه تیر و پلمپ وسیله نقلیه جاده ای در مبدا، وسیله از خاک کشورهای بین راه عبور میکند و بدون نیاز به انجام تشریفات گمرکی تا مقصد مسیر خود را پیمایش میکند.
در چارچوب کنوانسیون تیر و با استفاده از سند کارنه تیر دیگر نیازی به انجام تشریفات گمرکی در کشورهای بین راه مطابق با قوانین داخلی کشورها نخواهد بود.
شکل ظاهری کارنه تیر شامل صفحه جلد زرد رنگ آن، منیفست زرد رنگ، و وله های داخلی و جلد آخر که دارای ته چک قابل برش و جدا شدنیست میباشد.
کارنه تیر 6 و 14 وله موجود است که با توجه به نیاز و برحسب شرایط قابل اخذ و استفاده میباشد.
تفاوت کارنه تیر 6 و 14 وله چیست؟
برای پاسخ به این سوال باید به این نکته توجه کرد که چه تعداد عملیات تیر در یک سفر انجام خواهد شد. هر عملیات تیر به یک جفت وله نیاز دارد. برای مثال فرض کنید کامیونی محموله ای را از مبدا شهر کرمان به مقصد آتن در کشور یونان بارگیری کرده است. چنین سفری به کارنه تیر شش برگی نیاز دارد. وله اول در گمرک مبدا(کرمان)، وله دوم هنگام خروج از کشور مبدا(گمرک بازرگان)، وله سوم در ورودی ترکیه(Gurbulak)، وله چهارم در گمرک خروجی ترکیه(Ipsala)، وله پنجم در گمرک ورودی کشور یونان(Kipoi) و وله ششم در گمرک مقصد(Athens) استفاده خواهد شد. بنابراین هرچه تعداد عملیات تیر در بین مسیر بیشتر باشد به تعداد وله های بیشتری نیاز خواهد بود.
کارنه تیر شامل چه اطلاعاتی است و چگونه پر میشود؟
در فایل زیر، که توسط اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای(IRU) منتشر شده، نمونه صفحات کارنه تیر و اطلاعاتی که در کادرهای آن ثبت میشود نمایش داده شده است. نحوه تکمیل کارنه تیر
پر کردن کارنه تیر در قدیم و امروزه چگونه انجام میشود؟
در روش سنتی صدور اسناد این اطلاعات بصورت دستی و یا نهایتا با ماشین تایپ در کارنه تیر درج میشد و همواره دارای اشکالات منطقی و ظاهری، قلمخوردگی و با خطاهای انسانی همراه بود. بخش صدور اسناد نرم افزار مدیریت حمل و نقل ترانزیت یار ، بصورت هوشمند بسیاری از کنترلهای لازم را در هنگام درج اطلاعات و قبل از چاپ و حین مشاهده اطلاعات سفر انجام داده و به کاربر در مورد این خطاها و ایرادات هشدارهای لازم را میدهد. از این رو اسناد چاپ شده توسط نرم افزار مدیریت حمل و نقل ترانزیت یار دارای بیشترین دقت و کمترین سطح خطا هستند.